Archives for June, 2011

Τα δικαιώματα του αλόγου και τα δικαιώματα του ανθρώπου

  • June 19, 2011
του Paul Lafargue

Ο καπιταλιστικός Πολιτισμός προίκισε τον μισθωτό εργάτη με τη μεταφυσική έννοια των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, αλλά το έκανε μόνο για να τον προσηλώσει πιο στενά και αποφασιστικά στο οικονομικό του καθήκον.

«Εγώ θα σε κάνω ελεύθερο», υπόσχονται τα Δικαιώματα του Ανθρώπου στον εργάτη: «ελεύθερο να κερδίσεις μια άθλια ζωή και να κάνεις τον εργοδότη σου εκατομμυριούχο· ελεύθερο να του πουλήσεις την ελευθερία σου για μια μπουκιά ψωμί. Θα σε φυλακίζει 10 ή 12 ώρες στα εργαστήρια του· δεν θα σε αφήσει να φύγεις έως ότου κουραστείς σε βαθμό εξάντλησης, έως ότου να σου έχει απομείνει δύναμη ίσα-ίσα για να κάνεις μια χαψιά τον χυλό σου και να βυθιστείς σ’ ένα βαθύ ύπνο. Έχεις όμως κι ένα δικαίωμα που δεν μπορείς να πουλήσεις, και αυτό είναι το δικαίωμα της πληρωμής των φόρων».

Η πρόοδος και ο Πολιτισμός μπορεί να είναι σκληροί απέναντι στον κόσμο της εργασίας, αλλά όλοι διακατέχονται από την τρυφερότητα της μητέρας για τα ζώα που τα ηλίθια δίποδα αποκαλούν «κατώτερα».

Ο Πολιτισμός ευνόησε ιδιαίτερα τη φυλή των αλόγων: θα ήταν πολύ μεγάλο κατόρθωμα να περάσει μέσα από τη μακρά λίστα των χορηγιών της· θα αναφέρω μονάχα μερικά παραδείγματα, γενικά κακής φήμης, με τα οποία ίσως και καταφέρω να ξυπνήσω και να αναζωπυρώσω τις παθιασμένες επιθυμίες των εργατών, που είναι τώρα ναρκωμένοι στην δυστυχία τους.

Τα άλογα χωρίζονται σε διαφορετικές τάξεις. Ο αριστοκρατικός ίππος απολαμβάνει τόσα πολλά και τόσο καταπιεστικά προνόμια, έτσι ώστε αν τα ανθρωπόμορφα κτήνη τα οποία υπηρετούν ως τζόκεϊ, εκπαιδευτές, υπηρέτες στάβλου και ιπποκόμοι δεν είχαν υποβαθμιστεί ηθικά σε σημείο που να μη νιώθουν τη ντροπή τους, θα είχαν επαναστατήσει εναντίον των κυρίων και αφεντάδων τους, τους οποίους τρίβουν, περιποιούνται, βουρτσίζουν και χτενίζουν, φτιάχνουν επίσης τα κρεβάτια τους, καθαρίζουν τα περιττώματά τους και δέχονται δαγκώματα και κλωτσιές ως «ευχαριστώ».

Τα αριστοκρατικά άλογα, όπως και οι καπιταλιστές δεν δουλεύουν· και όταν τα ίδια εξασκούνται στα λιβάδια δείχνουν απαξιωμένα, περιφρονημένα, απέναντι στα ανθρώπινα ζώα που οργώνουν και σπέρνουν το χώμα, θερίζουν και να σκαλίζουν τα λιβάδια ώστε να τους παρέχουν βρώμη, τριφύλλι, φλέο και άλλα παχύφυτα.

Αυτό το αγαπημένο τετράπτυχο του Πολιτισμού επιτάσσει τέτοια κοινωνική επιρροή που επιβάλει τις επιθυμίες του στους καπιταλιστές, τα προνομιούχα αδέλφια τους· εξαναγκάζουν τους πιο ευγενείς από αυτούς να έρθουν με τις πανέμορφες κυρίες τους και να πάρουν το τσάι τους στους στάβλους, εισπνέοντας τα στυφά αρώματα των υγρών και των στερεών περιττωμάτων τους. Κι όταν αυτοί οι άρχοντες αποδέχονται να παρελάσουν δημοσίως, απαιτούν δέκα έως είκοσι χιλιάδες άνδρες και γυναίκες να στοιβαχτούν σε άβολα καθίσματα, κάτω από τον καυτό ήλιο, ώστε να θαυμάσουν τις εξαίσια λαξευτές μορφές τους και τα κατορθώματα τους στο τρέξιμο και στα άλματα. Δεν σέβονται καμία κοινωνική αξιοπρέπεια ενώπιον της οποίας οι προσκυνητές των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου υποκλίνονται με ευλάβεια. Στο Σαντιγί πριν λίγο καιρό ένα από τα φαβορί για το μεγάλο βραβείο έδωσε μια κλωτσιά στο βασιλιά του Βελγίου, επειδή δεν του άρεσαν τα μούτρα του. Η βασιλική μεγαλειότητά του, που λατρεύει τα άλογα, μουρμούρισε μια συγνώμη και αποσύρθηκε.

Είναι ευτυχές το ότι αυτά τα άλογα, στα οποία μπορούν να καταμετρηθούν περισσότεροι αυθεντικοί πρόγονοι απ’ ότι στα σπίτια της Ορλεάνης και του Χοεντσόλερν, δεν έχουν αλλοιωθεί από την υψηλή κοινωνική τους θέση· δεν πήραν τα κεφάλια τους αέρα ώστε να ανταγωνιστούν τους καπιταλιστές στις αισθητικές αξιώσεις, στις σπατάλες πολυτέλειες και τα διεφθαρμένα γούστα, όπως το να φοράνε δαντέλες και διαμάντια, και να πίνουν σαμπάνια και Σατώ Μαργκό, μια κακομοιριά κατάμαυρη και ακόμα πιο αφόρητη αγγαρεία που θα είναι επικείμενη από την τάξη των μισθωτών εργατών.

Ακόμα πιο ευχάριστο για την προλεταριακή ανθρωπότητα, είναι πως τα εν λόγω αριστοκρατικά ιπποειδή δεν έχουν την ιδιοτροπία της σίτισης τους από ανθρώπινη σάρκα, όπως οι παλιές τίγρεις της Βεγγάλης που περιπλανώνται γύρω από τα χωριά της Ινδίας για να απαγάγουν γυναικόπαιδα· εάν κατά έναν άσχημο τρόπο τα άλογα ήταν ανθρωποφάγα, οι καπιταλιστές, που δεν μπορούν να τους αρνηθούν τίποτα, θα είχαν χτίσει σφαγεία για τους μισθωτούς εργάτες, όπου θα μπορούσαν να χαράξουν και να καθαρίσουν φιλέτα από αγοράκια, ζαμπόν από γυναίκες και ψητά από κοριτσάκια για να ικανοποιήσουν τις ανθρωποφαγικές προτιμήσεις τους.

Τα προλεταριακά άλογα, που δεν είναι τόσο καλά προικισμένα, πρέπει να εργαστούν για να φάνε τη βρώμη τους, αλλά η καπιταλιστική τάξη, μέσω σεβασμού προς τους αριστοκράτες της φυλής των ιπποειδών, αναγνωρίζει τα εργασιακά δικαιώματα των αλόγων τα οποία είναι πολύ πιο συμπαγή και ρεαλιστικά από αυτά που αναγράφονται στα «Δικαιώματα του Ανθρώπου». Το πρώτο από τα δικαιώματα, το δικαίωμα στην ύπαρξη, το οποίο καμία πολιτισμένη κοινωνία δεν θα αναγνωρίσει για τους εργάτες, είναι κατάκτηση των αλόγων.

Το πουλάρι, ακόμη και πριν από την γέννηση του, ενώ βρίσκεται σε εμβρυακή κατάσταση, αρχίζει να απολαμβάνει το δικαίωμα στην ύπαρξη· η μητέρα του, ακριβώς όταν η εγκυμοσύνη της ξεκινήσει, απαλλάσσεται απ’ όλες τις εργασίες και αποστέλλεται στην εξοχή ώστε να προετοιμάσει το νέο πλάσμα με ειρήνη και άνεση· παραμένει κοντά του για το θηλάσει και να το διδάξει να επιλέγει το νόστιμο χορτάρι του λιβαδιού, στο οποίο θα χοροπηδάει μέχρι να μεγαλώσει.

Οι ηθικολόγοι και οι πολιτικοί των «Δικαιωμάτων του Ανθρώπου» πιστεύουν ότι θα ήταν τερατώδες να χορηγήσουν ανάλογα δικαιώματα στους εργάτες· προκάλεσα μια καταιγίδα στην Βουλή των Αντιπροσώπων όταν πρότεινα πως οι γυναίκες, δύο μήνες πριν και δύο μήνες μετά τον τοκετό, θα πρέπει να έχουν το δικαίωμα και τα μέσα για να απουσιάζουν από το εργοστάσιο. Η πρόταση μου διατάραξε την ηθική του πολιτισμού και σόκαρε την καπιταλιστική τάξη. Τι απεχθής αποστροφή – να διεκδικεί κάποιος για τα μωρά τα δικαιώματα των πουλαριών.

Όσο για τους νέους προλετάριους, μετά βίας μπορούν να καλπάσουν πριν καταδικαστούν σε σκληρή εργασία στις φυλακές του καπιταλισμού, ενώ τα πουλάρια αναπτύσσονται ελεύθερα κάτω από την καλοσύνη της Φύσης· λαμβάνεται η μέριμνα ώστε να είναι εντελώς προετοιμασμένα πριν στρωθούν στην δουλειά και τα καθήκοντα τους είναι ανάλογα της δύναμής τους και τα ίδια βρίσκονται υπό συνεχή φροντίδα.

Αυτή η περίθαλψη από την πλευρά των καπιταλιστών τους ακολουθεί κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Ακόμα θυμόμαστε την ευγενή αγανάκτηση του αστικού τύπου όταν έμαθε ότι η εταιρία μεταφορών χρησιμοποιούσε τύρφη και απόβλητα από βυρσοδεψεία στους χώρους σταυλισμού των αλόγων ως υποκατάστατα για το άχυρο: σκέφτηκαν πως τα δυστυχισμένα άλογα είναι μέσα σε τόσο άθλια σκουπίδια! Οι πιο ευαίσθητες ψυχές της μπουρζουαζίας έχουν σε κάθε καπιταλιστική χώρα οργανωμένους συλλόγους για την προστασία των ζώων, προκειμένου να αποδείξουν πως δεν μπορούν να είναι ενθουσιασμένοι από την μοίρα των μικρών θυμάτων της βιομηχανίας. Ο Σοπενχάουερ, ο αστός φιλόσοφος, στον οποίο ήταν ενσαρκωμένος τόσο τέλεια ο ελεεινός εγωισμός των Φιλισταίων, δεν μπορούσε να ακούσει το ράγισμα ενός μαστιγίου, χωρίς να σπαράξει η καρδιά του.

Αυτή η ίδια εταιρία μεταφορών, η οποία έχει στην δούλεψη της εργάτες από δεκατέσσερις έως δεκαέξι ώρες τη μέρα, απαιτεί από τα αγαπητά του άλογα μονάχα πέντε με εφτά ώρες. Έχει αγοράσει καταπράσινα λιβάδια στα οποία τα άλογα μπορούν να ανακτήσουν τις δυνάμεις τους από την κούραση ή την αδιαθεσία. Πολιτική της εταιρίας είναι να δαπανήσει πολύ περισσότερα για την ψυχαγωγία ενός τετράποδου παρά για την καταβολή των μισθών ενός δίποδου. Δεν έχει συμβεί ποτέ κάποιος νομοθέτης ή κάποιος φανατικός υπέρμαχος των «Δικαιωμάτων του Ανθρώπου» να προτείνει να μειωθεί η ημερήσια
πενιχρή αμοιβή του αλόγου ώστε να του διασφαλιστεί μία περίθαλψη που θα του φανεί χρήσιμη μονάχα μετά τον θάνατό του.

Τα «Δικαιώματα των Αλόγων» δεν έχουν αναρτηθεί πουθενά· είναι «άγραφα δικαιώματα», όπως αποκαλούσε ο Σωκράτης τους νόμους που εμφυτεύονται από τη Φύση στις συνειδήσεις όλων των ανθρώπων.

Το άλογο έχει δείξει τη σοφία του καθώς φαίνεται ικανοποιημένο με αυτά τα δικαιώματα, ενώ δεν σκέφτεται να απαιτήσει τα ίδια για τους πολίτες· έχει κρίνει πως θα ήταν τόσο ηλίθιο όσο ο άνθρωπος εάν είχε θυσιάσει τις φακές του για το μεταφυσικό συμπόσιο των Δικαιωμάτων στην Επανάσταση, στην Ισότητα, στην Ελευθερία, καθώς και σε άλλες ασήμαντες έννοιες, οι οποίες για το προλεταριάτο είναι τόσο χρήσιμες όσο μια καυτηρίαση σε ένα ξύλινο πόδι.

Ο Πολιτισμός, αν και είναι μεροληπτικός στους αγώνες της φυλής των ιπποειδών, δεν έχει δείξει αδιαφορία για την μοίρα των άλλων ζώων. Τα πρόβατα, όπως και οι κληρικοί, περνάνε τις μέρες τους γεμάτες ευχαρίστηση και άφθονη τεμπελιά· τρέφονται στο στάβλο με κριθάρι, τριφύλλι, γογγύλι και άλλες ρίζες που ξεριζώνονται από τους μισθωτούς εργάτες· οι βοσκοί τα μαθαίνουν να τρέφονται σε πλούσια βοσκοτόπια, και όταν ο ήλιος ανατείλει, μεταφέρονται στα χλωρά χορτάρια των βουνών στα οποία μπορούν να περιηγηθούν.

Η Εκκλησία, η οποία έκαψε τους αιρετικούς της, και στεναχωριέται που δεν μπορεί να αναθρέψει ξανά τους πιστούς της υιούς με την αγάπη του «αρνίσιου κρέατος», συμβολίζει τον Ιησού, με τη μορφή ενός ευγενικού βοσκού, που φέρει στους ώμους του ένα τεμπέλικο αρνί.

Πραγματικά, η αγάπη για το κριάρι και την προβατίνα δεν είναι τίποτε άλλο παρά μόνο η αγάπη για το αρνίσιο κρέας και τις κοτολέτες, όπως ακριβώς η Ελευθερία των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου δεν είναι τίποτε άλλο, παρά η σκλαβιά των μισθωτών εργατών, δεδομένου του γεγονότος ότι ο Ιησουιτικός Πολιτισμός μας πάντα συγκαλύπτει την καπιταλιστική εκμετάλλευση σε αιώνιες αρχές και αστικούς εγωισμούς με αριστοκρατικά αισθήματα· τουλάχιστον όμως οι αστοί φροντίζουν και χοντραίνουν τα πρόβατα μέχρι την ημέρα της θυσίας τους, ενώ οι ίδιοι αρπάζουν τους εργάτες που είναι ακόμα ζεστοί από τα εργαστήρια και ισχνοί από το μόχθο για να τους στείλουν στα σφαγεία του Τονκουίν ή της Μαδαγασκάρης.

Εργάτες όλων των τεχνών, εσείς που μοχθείτε τόσο σκληρά για να δημιουργήσετε τη φτώχεια σας παράγοντας τον πλούτο των καπιταλιστών ξεσηκωθείτε, ξεσηκωθείτε! Από τη στιγμή που οι παλιάτσοι του κοινοβουλίου ξεδιπλώνουν τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, να έχετε το θάρρος να απαιτήσετε για τους εαυτούς σας, τις συζύγους και τα παιδιά σας τα Δικαιώματα του Αλόγου.

Μετάφραση: Malamadre

Επιμέλεια: V3G4N

Αρχικό κείμενο στο: Libcom.org

Περιοδεία του Steve Best στην Ευρώπη – Αποκλεισμός του από τους αλήτες του ΗΒ

  • June 18, 2011

Ο Steve Best, καθηγητής φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο του Τέξας και ακτιβιστής θεωρητικός για τα Δικαιώματα των Ζώων, ολοκλήρωσε πριν από λίγες μέρες την περιοδεία Ολικής Απελευθέρωσης στην Ευρώπη, όπου πέρασε από διάφορες πόλεις σταθμούς και επικοινώνησε τα ιδανικά του αντισπισισμού και της πάλης για την Ολική Απελευθέρωση.

Συγκεκριμένα η περιοδεία θα ξεκινούσε από τις 12 του Μάη στην πόλη του Λουξεμβούργου και θα κατέληγε στις 10 με 14 Ιουνίου με σταθμό το Ηνωμένο Βασίλειο, όπου θα γινόταν προσπάθεια να εισχωρήσει στην χώρα που από τον Αύγουστο του 2005 έχει προχωρήσει στον εφ’ όρου ζωής αποκλεισμό του από το εσωτερικό της διότι κατά την εκτίμηση των κυβερνητικών καθαρμάτων της ο Best δεν είναι “ωφέλιμος για το κοινό καλό”.  Επίσης, ήταν προγραμματισμένη μια δημόσια ομιλία με τίτλο ” Φασισμός, Αστυνομοκρατούμενα Κράτη και Ελέυθερος Λόγος”.

Στις 10 Ιουνίουτο πρωί, ο Best ενημερώνεται στο αεροδρόμιο του Gdansk*  με προορισμό το Λονδίνο από την υπάλληλο που τσέκαρε το διαβατήριο του, πως το Ηνωμένο Βασίλειο συνεχίζει να διατηρεί τον εφ’ όρου ζωής αποκλεισμό του και του απαγορεύτηκε να ταξιδέψει. Ως απάντηση ο Best έστειλε ένα σύντομο μήνυμα στην κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου, στο οποίο μεταξύ άλλων ευχαριστούσε για την επιβεβαίωση πως το ΗΒ είναι ένα αστυνομοκρατούμενο κράτος, αναρρωτιόταν αν θα τον αποκλείσουν και μέσω του Skype και τόνιζε πως δεν θα  καταφέρουν να σταματήσουν ποτέ την πάλη για την απελευθέρωση των ζώων και πως το μόνο που κάνουν είναι να βάζουν λάδι στην φωτιά αντίστασης που δημιουργείται..

Η προγραμματισμένη εκδήλωση για την πόλη του Λονδίνου καλύφθηκε ιντερνετικά ενώ στις 12 Ιουνίου αναρτήθηκε στο youtube ένα 12λεπτο βίντεο στο οποίο ο Steve Best απαντούσε στην φασιστική πρακτική των κυβερνητικών τσογλανιών του Ηνωμένου Βασιλείου.

O Steve Best σε μια διαμαρτυρία στην Οξφόρδη, κατά την διάρκεια της τελευταίας του επίσκεψης στο Ηνωμένο Βασίλειο
* Πολωνική πόλη όπου ήταν ο τελευταίος σταθμός στην προγραμματισμένη περιοδεία πριν καταφθάσει στο Λονδίνο

Περισσότερα για την υπόθεση μπορείτε να βρείτε στο προσωπικό site του Best.

Συγκέντρωση ενάντια στα pet shop

  • June 10, 2011

Τα κλουβιά δεν τα θέλουμε ούτε πιο μεγάλα, ούτε πιο πολυτελή…
Τα θέλουμε σπασμένα, καμένα και άδεια…
Ενάντια στην εμπορευματοποίσηση των ζώων

Στον αγώνα μας για ένα κόσμο απαλλαγμένο από καταπίεση, εκμετάλλευση και κάθε μορφή βίας δε μπορούμε να μη συμπεριλάβουμε τα μη ανθρώπινα ζώα. Δε θα μπορούσε να υπάρχει ειρήνη για τους ανθρώπους όσο για το συμφέρον τους βασανίζονται ζώα και καταστρέφεται το περιβάλλον. Το σύστημα, υπεύθυνο για όλα αυτά τα εγκλήματα, βασίζεται στην άγνοια και στην απάθεια των ανθρώπων. Τίποτα όμως δεν απαλλάσσει κανέναν από τις ευθύνες του και αυτό μας καθιστά όλους συνένοχους.

Όλοι έχουμε στη γειτονιά μας pet shop όπου σωματέμποροι βγάζουν λεφτά πασάροντας τα ζώα ως αντικείμενα και όχι ως ζωντανά πλάσματα. Τα κρατούν φυλακισμένα μέσα σε κλουβιά μέχρι να πουληθούν, στερώντας τους κάθε δικαίωμα για ζωή και αυτοδιάθεση. Τα βάζουν σε ράφια για να μπορεί να διαλέξει ο πελάτης το αξεσουάρ της αρεσκείας του. Τους δίνουν τιμή και τα θεωρούν ιδιοκτησία τους. Τα pet shops δεν έχουν καμία διαφορά από τα σκλαβοπάζαρα ανθρώπων που έχουν καταργηθεί αιώνες τώρα. Υποτίθεται ότι καταδικάζουμε αυτήν την υποτίμηση της ζωής ως πλέον “πολιτισμένοι”. Δεν υπάρχει όμως κανένα στοιχείο πολιτισμού σε αυτό το εμπόριο κακοποιημένων ζώων.

Εκτρέφονται (ή απάγονται από το φυσικό τους περιβάλλον) συγκεκριμένες ράτσες και τα “σκάρτα” δολοφονούνται. Στις φάρμες αναπαραγωγής τα γενετήσια ένστικτά τους χρησιμοποιούνται βίαια και καταχρηστικά για τη μέγιστη παραγωγή, στο ελάχιστο χρονικό διάστημα. Τα αναπαραγωγικά ζώα αντιμετωπίζονται ως μηχανές παιδιών και μόλις κριθεί ότι μειώνεται η παραγωγικότητα τους θανατώνονται. Τα μικρά περνάνε από σύστημα διαλογής όπου κοστολογούνται βάσει συγκεκριμένων χαρακτηριστικών. Στα εκτροφεία συντελείται μία διαρκής προσπάθεια για τη διατήρηση της καθαρότητας των φυλών, οι οποίες είναι δημιούργημα της ανθρώπινης ματαιοδοξίας και εξυπηρετούν ένα καταναλωτικό life style που στόχο έχει το να πουληθούν τα ζώα πιο ακριβά. Καθαρές φυλές υπάρχουν μόνο στα βρώμικα μυαλά. Στα pet shop μεγαλώνουν σε μικροσκοπικά κλουβιά χωρίς περιθώριο κίνησης, με τις ακαθαρσίες τους δίπλα στο φαί τους. Μπορεί να ζήσουν έτσι για χρόνια και αν δεν πουληθούν δολοφονούνται ή πωλούνται ως πειραματόζωα.

Αυτό το εμπόριο βασίζεται στη λογική ότι τα ζώα προορίζονται για κατοικίδια σε όλους αυτούς που τα αγοράζουν επειδή είναι χαριτωμένα και θέλουν τη συντροφιά τους ή για να διακοσμήσουν και να φρουρήσουν το σπίτι τους. Θεωρούν ότι αγαπάνε τα ζώα και αυτοαποκαλούνται «φιλόζωοι» αλλά το να φυλακίζεις κάποιον για να μείνει κοντά σου, να τον εκβιάζεις με τη τροφή του και να τον χτυπάς για να προσαρμοστεί στις επιθυμίες σου δε λέγεται αγάπη αλλά καταπίεση και εξουσία. Αγάπη για τα ζώα σημαίνει αγώνας ενάντια στην τυραννία του ανθρώπου πάνω τους, μια τυραννία που αρνείται στα μη ανθρώπινα ζώα το στοιχειώδες δικαίωμα στη ζωή και στην ελευθερία και που τα αντιμετωπίζει είτε ως χόμπι είτε ως εργαλεία είτε ως αντίβαρο σε μία άδεια και καταπιεσμένη ζωή.

Συγκέντρωση

Ενάντια στην εμπορευματοποίηση των ζώων στα pet shop
Σάββατο 11 Ιουνίου, 12:00
Πλατεία Κοτζιά

Μέχρι να αδειάσει κάθε κελί και κάθε κλουβί
ΔΕ ΣΥΜΒΙΒΑΖΟΜΑΣΤΕ

Συνέλευση για την Αντισπισιστική Δράση

 

Συγκεντρώσεις ενάντια στην ζωοτομία και τα πειράματα

  • June 10, 2011

Συγκεντρώσεις

ενάντια στη ζωοτομία και τα πειράματα
ΠΕΜΠΤΗ 9/6, 11:30
ΔΕΥΤΕΡΑ 13/6, 11:30
έξω από τα γραφεία της AstraZeneca
Θεοτοκοπούλου 4, Μαρούσι
(λεωφορεία Α7, Β7, 550, Χ14 – στάση Αγορά)

Astra Zeneca και πειραματόζωα:
Να σταματήσουμε την επιστήμη των βασανισμών και της ζωοτομίας

Ζούμε σε μια κοινωνία στην οποία συνεχώς υπερκαταναλώνουμε. Σε μια κοινωνία η οποία, εν μέρει μας κρύβει και εν μέρει αρνούμαστε να δούμε την εκμετάλλευση ανθρώπων και ζώων, στην οποία βασίζεται αυτή και τα αγαθά της. Μεγαλωμένος ανάμεσα σε τηλεοράσεις και διαφημίσεις, ο μέσος καταναλωτής είναι πάντα έτοιμος να τρέξει να αγοράσει το κάθε τι καινούριο που του πλασάρεται, άσχετα αν οι διαφορές με το προηγούμενο μοντέλο είναι ελάχιστες και σχηματικές. Με αυτόν τον τρόπο, δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος, όπου το αγοραστικό κοινό χρηματοδοτεί όλο και πιο πολύ τις εταιρίες που το καταστέλλουν.

Θέλοντας να είμαστε σίγουροι ότι τα, ως επί το πλείστον, άχρηστα προϊόντα που συνεχώς καταναλώνουμε δε θα μας δημιουργήσουν κάποια παρενέργεια, «απαιτείται» η πλήρης δοκιμή τους, παρότι τις τελευταίες δεκαετίες, οι εναλλακτικού τύπου δοκιμές προϊόντων έχουνε αναπτυχθεί καθιστώντας τη ζωοτομία ανούσια. Οι εταιρίες, προσπαθώντας να διατηρήσουν την κυρίαρχη θέση τους στηρίζουν η μία την άλλη προωθώντας τον πειραματισμό σε ζώα. Εκατομμύρια ζώα κάθε χρόνο θα εκτραφούν για αυτό το σκοπό. Θα αποσπαστούν από τις μητέρες τους λίγο μετά τη γέννησή τους και θα στοιβαχθούν μέσα σε φορτηγά, τρένα και αεροπλάνα, κάνοντας πολυήμερα ταξίδια δίχως τροφή και νερό, με προορισμό πανεπιστήμια, εργαστήρια, εταιρίες πειραμάτων και ερευνητικές μονάδες του στρατού, όπου θα καταδικαστούν σε αργό και βίαιο θάνατο.

Κάποια από τα πιο διαδεδομένα πειράματα είναι σχεδιασμένα για να μετρούν την τοξικότητα διάφορων προϊόντων, ταΐζοντας με τη βία τα ζώα μεγάλες ποσότητες χημικών, τοποθετώντας τοξικά πάνω στο γυμνό τους δέρμα. Στη συνήθη πρακτική της δοκιμής Ντρέις, κουνέλια θα ακινητοποιηθούν με τη βοήθεια μιας ειδικής μηχανής, ώστε οι πειραματιστές να εφαρμόσουν μία στρώση χημικού στα μάτια τους, τα οποία δένουν με έναν επίδεσμο και τα αφήνουν για ώρες ή μέρες για να συμπεράνουν την τοξικότητα του εν λόγω χημικού βάσει της διάβρωσης που θα προκληθεί στο μάτι. Όσα από τα ζώα δε μπορούν να χρησιμοποιηθούν για νέα πειράματα θα θανατωθούν τελικά από τους ίδιους τους πειραματιστές, που ύστερα θα μελετήσουν τα νεκρά εσωτερικά τους όργανα.

Οι έρευνες θα τελειώσουν αναφέροντας πως ο οργανισμός των ζώων δεν είναι πανομοιότυπος με αυτόν του ανθρώπου, κάτι που είτε καθιστά τα αποτελέσματα άχρηστα είτε χρειάζεται περεταίρω έρευνα. Και όλως παραδόξως τα πειράματα συνεχίζονται χωρίς να φέρνουν κάποιο ουσιαστικό αποτέλεσμα ή να σώζουν έστω και μία ανθρώπινη ζωή. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις φαρμάκων που κρίθηκαν ακατάλληλα προς τον άνθρωπο λόγω τον παρενεργειών που δημιουργούσαν στα ζώα, ενώ στην πραγματικότητα είχανε ευεργετικά αποτελέσματα στο δικό μας οργανισμό. Αντίστροφα, έχουν σημειωθεί θάνατοι ανθρώπων από φάρμακα που κρίθηκαν ασφαλή έπειτα από πειράματα σε ζώα.

Μια από τις μεγαλύτερες εταιρίες πειραμάτων στο κόσμο είναι η Huntingdon Life Sciences η οποία ήταν μία από τις αφορμές για να ξεκινήσουν διεθνείς μακροχρόνιες διαμαρτυρίες με στόχο την οριστική διακοπή των πειραμάτων. Μεγάλη φαρμακοβιομηχανία και βασικός πελάτης της H.L.S. είναι η AstraZeneca, η οποία στηρίζει το θάνατο περίπου 500 ζώων την ημέρα.

Προς καταπολέμηση αυτής της βαρβαρότητας, χρειάζεται να πάρουμε επιτέλους την κατάσταση στα χέρια μας και να δράσουμε. Να κάνουμε συχνές και μαχητικές διαδηλώσεις έξω από τα κέντρα πειραμάτων, τις εταιρίες που συνεργάζονται και τους μετόχους τους. Να κάνουμε οικονομικές φθορές, σαμποτάζ και απελευθερώσεις των ζώων που κρατούν έγκλειστα στα κολαστήρια, όπως και μποϊκοτάζ στα προϊόντα τους.

Συνέλευση για την Αντισπισιστική Δράση
SHAC

Διαμαρτυρία στα γουναράδικα

  • June 4, 2011

Βιομηχανία Γούνας:
Ένα καλά κρυμμένο εμπόριο θανάτου

Στις βιτρίνες δεν βλέπεις παρά μόνο το αποτέλεσμα.
Ένα καλά κρυμμένο μυστικό κρυφοκοιτάζει πίσω από τα καθαρά τους τζάμια.
Πνιγμένο στο αίμα, τις κραυγές αγωνίας και τρόμου εκατομμυρίων ζώων.
Ζώων που θα μεγαλώσουν έγκλειστα, θα εκτραφούν συστηματικά και θα γδαρθούν σε νεαρή ηλικία για το τρίχωμά τους.
Το τρίχωμά τους που έτσι απλά το αποκαλούμε γούνα.
Που με θράσος το μετατρέπουμε σε τετραγωνικά μέτρα για να διακοσμήσουν με τη σειρά τους τα κορμιά γυναικών, αντρών και παιδιών.
Η παραγωγή της γούνας είναι ασταμάτητη και αιματοβαμμένη πέραν κάθε φαντασίας.
Ο εγκλεισμός, η εκτροφή, το γδάρσιμο των γουνοφόρων ζώων είναι γεγονός και κανείς πλέον δεν πρέπει να το αμφισβητήσει.
Για χρόνια η τεράστια αυτή βιομηχανία προσπαθεί να κρατήσει μακριά από τα μάτια του κόσμου την απεχθή διαδικασία παραγωγής της.
Για χρόνια η ίδια αυτή αιματοβαμμένη βιομηχανία πλουτίζει πουλώντας προϊόντα θανάτου και εξαπάτησης σε αδαείς καταναλωτές που με χαρά δίνουν τα χρήματα τους στους καλοντυμένους φονιάδες, τους οποίους το κράτος επιδοτεί με 8.000.000 ευρώ το χρόνο.
Κανείς και πουθενά πλέον δεν έχει την ανάγκη της γούνας για κανέναν απολύτως λόγο παρά μόνο για την ικανοποίηση της ματαιοδοξίας του.
Άμεση παύση της εκτροφής γουνοφόρων ζώων.
Πεισματική άρνηση σε όλα τα προϊόντα γούνας.
Καμία ανοχή στους παραγωγούς και τους πωλητές γούνας.
Είναι ανεπίτρεπτο πλέον να ζει ο καθένας στην άγνοια.
Η άγνοια είναι συναίνεση.
Η συναίνεση είναι συνενοχή.
Η γούνα είναι φόνος και ο φόνος θα σταματήσει.

Διαμαρτυρία στα Γουναράδικα την Κυριακή 5 Ιουνίου – Προσυγκέντρωση στις 12:00 στην Πλατεία Μοναστηριακίου
Δράση Ενάντια στη Γούνα

Αναδημοσίευση από: Συνέλευση για την Αντισπισιστική Δράση

Γιορτή “Αγρού” στα πλαίσια του Φεστιβάλ Αντίστασης και Δημιουργίας

  • June 4, 2011
Πικνίκ για την αποανάπτυξη
Κυριακή 5 Ιουνίου 2011
Αυτοδιαχειριζόμενος Αγρός Ελληνικού – πολιτιστικό κέντρο Ελληνικού

(Λεωφ. Βουλιαγμένης, στάση -πρώην- Αμερικάνικη Βάση, λεωφορεία A3, B3, 171)
Στη κρίση και την οικονομία της αγοράς, εμείς απαντάμε με ένα πικνίκ για την αποανάπτυξη, στα πλαίσια της ομώνυμης δράσης που διοργανώνεται σε 60 πόλεις σε όλο το κόσμο τη Κυριακή 5 Ιουνίου (Ημέρα Περιβάλλοντος).
Σε συνεργασία με του «Ηλιόσπορους» (Οι Ηλιόσποροι είναι ένα ανοιχτό και αυτόνομο δίκτυο πληροφόρησης και δραστηριοποίησης νέων) διοργανώνουμε μια ολοήμερη δράση που ξεκινά από τις 14.00 και θα λήξει μετά τις 22.00.
Φέρτε φαγητό (για μέχρι 3 άτομα για να περιορίσουμε τα υπολείμματα- απορρίμματα), επαναχρησμοποιούμενα ποτήρια, πιάτα και μαχαιροπίρουνα, κρουστά και μουσικά όργανα, και ελάτε από τις 2 το μεσημέρι για πικνίκ και παρουσιάσεις, συζητήσεις,  εργαστήρια, προβολές, κ.α.
To πρόγραμμα του «πικνίκ για την αποανάπτυξη»

  • 14.00 – 16.00: Picnic και αυτοδιαχειριζόμενη κουζίνα (φέρτε φαγητό για μέχρι 3 άτομα)
  • 16.00 – 17.00: δίκτυο Φασούλι «πως να φτιάξεις μια τράπεζα χρόνου με τους φίλους σου και τους φίλους των φίλων σου»
    17.00 – 18.00: Νέα Γουινέα «Κατασκευή μικρών ανεμογεννητριών από απλά υλικά»
  • 18.00 – 19.00: Τίνα Λυμπέρη «εισαγωγή στην αεικαλλιέργεια (Permaculture)»
  • 19.00 – 20.00: Συζήτηση για την αποανάπτυξη, το αλληλέγγυο εμπόριο και την οικονομία χωρίς χρήματα
  • 20.00 – 21.00: Αστική καλλιέργεια και κοινοτικά εγχειρήματα: Παρουσίαση του κοινωνικού κέντρου Can Masdeu. Προβολή ντοκιμαντέρ και συζήτηση με εκπρόσωπο της κοινότητας.
  • 21.00 – Μουσική με κρουστά και ακουστικά όργανα (φέρτε τα δικά σας)
Καθ’ όλη τη διάρκεια θα υπάρχει έκθεση με φωτογραφίες και πληροφοριακό υλικό για την κατασκευή σπιτιού cob στην Εύβοια από την ομάδα State of Nature, καθώς και πληροφοριακό υλικό από τις συλλογικότητες που συμμετέχουν.
Η δράση εντάσσεται στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αντίστασης και Δημιουργίας που διοργανώνει η Επιτροπή Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού.

«Στόχος μας αφενός να γνωριστούμε και ανταλλάξουμε εμπειρίες για το πως μπορούμε να ζούμε καλύτερα ενώ καταναλώνουμε (και παράγουμε) λιγότερα (η έννοια της αποανάπτυξης), καθώς και να στηρίξουμε έμπρακτα τον αυτοδιαχειριζόμενο αγρό στο Ελληνικό και τον αγώνα για τη δημιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου, κόντρα στα σχέδια ιδιωτικοποίησης και ξεπουλήματος του χώρου του πρώην αεροδρομίου» αναφέρουν οι «Ηλιόσποροι».
Χρήσιμα: Ο Αγρός βρίσκεται εδώ

Αναδημοσίευση από: Πρωτοβουλία για έναν αυτοδιαχειριζόμενο αγρό στο Ελληνικό

Αστική καλλιέργεια και κοινοτικά εγχειρήματα

  • June 4, 2011

Δευτέρα 06/06 στις 20:30
στο πάρκο Ναυαρίνου και Ζωοδόχου Πηγής στα Εξάρχεια

Αστική καλλιέργεια και κοινοτικά εγχειρήματα:


Παρουσίαση του  κατειλημμένου κοινωνικού κέντρου
CAN MASDEU (Βαρκελώνη) από μέλος της κοινότητας
και προβολή σχετικού ντοκιμαντέρ

Χαριστικό παζάρι κηπευτικών
από τον ταρατσόκηπο της Νέας Γουινέας

-δυο λόγια για το CAN MASDEU:
Πρόκειται για ένα κατειλημμένο νοσοκομείο στα όρια της Βαρκελώνης το οποίο περιβάλλεται από καλλιεργήσιμη γη περίπου 4 στρέμματα. Οι άνθρωποι που αποτελούν την κοινότητα του CAN MASDEU (αυτή τη στιγμή 22) μοιράζονται τη γη  με ανθρώπους της γειτονιάς, έχοντας έτσι δημιουργήσει ένα τεράστιο κοινοτικό κήπο που τον διαχειρίζεται η  κοινή συνέλευση  της κοινότητας  και της γειτονιάς.  Ο κήπος αυτός παράγει τροφή για 100 περίπου άτομα ενώ παράλληλα λειτουργεί και ως κέντρο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης για σχολεία και εκπαιδευτικά ιδρύματα.Επίσης στο χώρο του CAN MASDEU, λειτουργεί ένα κοινωνικό κέντρο, που αποτελεί σημείο αναφοράς και διασύνδεσης για διάφορες ομάδες και εγχειρήματα μέσα και έξω από την πόλη.

περισσότερες πληροφορίες στο www.canmasdeu.net

Αναδημοσίευση από: Κινηματόραμα