Ρώσος αντιφασίστας καταδικάστηκε σε 2ετή φυλάκιση

  • April 8, 2011

Ο αντιφασίστας Rinat Sultanov, καταδικάστηκε σε 2 χρόνια φυλάκισης χθες στην Αγία Πετρούπολη, για την πρόκληση “επικίνδυνης σωματικής βλάβης” σε Ναζί, κατά την διάρκεια ενός καυγά που πραγματοποιήθηκε στις 4 Νοεμβρίου (“Ημέρα Εθνικής Ενοποίησης”, κύρια ημέρα συσπείρωσης των Ρώσων Ναζί) πριν από τρία χρόνια.

Ο Rinat Sultanov γεννήθηκε και έζησε τα παιδικά του χρόνια στην πόλη Labytnangi, της μακρινής Βόρειας Σιβηρίας, όπου και τελείωσε το σχολείο του.

Το 2002, γράφτηκε στο κολέγιο τηλεπικοινωνιών της Αγίας Πετρούπολης, με ειδικότητα στον προγραμματισμό. Λόγω των οικονομικών του προβλημάτων δεν μπόρεσε να τελειώσει τις σπουδές του, αλλά παρέμεινε στην Αγία Πετρούπολη, επισκεπτόταν τους συγγενείς του στην Βόρεια Σιβηρία κάθε χρόνο ενώ παράλληλα τους βοηθούσε οικονομικά. Κατά την διάρκεια εκείνης της περιόδου, ο Rinat άλλαξε αρκετές φορές δουλειά, εκπαίδευσε τον εαυτό του και έμαθε αρκετά επαγγέλματα.

Ενώ ήταν ακόμα στο σχολείο, άρχισε να ενδιαφέρεται με την κατάσταση που επικρατούσε στην χώρα. Έστησε το πρώτο website της περιοχής του, με τίτλο: “Ο Αντιφασισμός πρέπει να είναι ριζοσπαστικός”, όπου δημοσίευε ενημερωτικά φυλλάδια και link από μουσικές και ταινίες.

Από ένα γράμμα του Rinat, τον Νοέμβριο του 2010:

Δεν νομίζω ότι θα έχει διαφορά στο ποιος είναι ο καθένας από μας, όπως ο κόσμος θεωρεί σημαντικό το χρώμα του δέρματος και την κοσμοθεωρία κάποιου, αν ζούμε όλοι κάτω από έναν ουρανό και περπατάμε σε μια γη και έρθουμε αντιμέτωποι με την ώρα που η φύση γύρω μας θα χαθεί.”

Το 2006, ο Rinat γνωρίστηκε με τους αναρχικούς και τους αντιφασίστες της Αγίας Πετρούπολης. Εντάχθηκε άμεσα στον αγώνα ενάντια του κράτους, διέδωσε αυτοκόλλητα, φυλλάδια, έκανε γκράφιτι και συμμετείχε σε αντιφασιστικές δράσεις και αναρχικές διαδηλώσεις. Υποστήριξε την δράση “Food Not Bombs”, συμμετείχε συχνά σε εβδομαδιαίες πικετοφορίες ενάντια στον πόλεμο στην Τσετσενία στην περιοχή Nevski Prospekt και βοήθησε στην προετοιμασία διαμαρτυριών ενάντια στην σύνοδο των G8 το 2006 στην πόλη. Στις 10 Ιουλίου εκείνου του έτους, ο Rinat και τρεις Γερμανοί ακτιβιστές συνελήφθησαν στο διαμέρισμα ενός ακτιβιστή μιας οργάνωσης αναρχικών της Αγίας Πετρούπολης. Οι αστυνομικοί του επιτέθηκαν φραστικά και τον χτύπησαν , απαιτώντας να καταθέσει χωρίς καμία εθιμοτυπική διαδικασία, πάρα ταύτα όμως ο Rinat δεν έδωσε κανένα όνομα. Τελικώς, του επιβλήθηκε πλημμεληματική ποινή 10 ημερών μέσω ενός κατασκευασμένου κατηγορητηρίου. Ο Rinat δεν φοβήθηκε από τους εκφοβισμούς και παρέμεινε ενεργός στο κίνημα.

Ο Rinat είναι χορτοφάγος για ηθικούς λόγους. Πήρε συχνά μέρος σε δράσεις για τα Δικαιώματα των Ζώων και βοήθησε να οργανωθεί το “A Voice for animals”, ένα φεστιβάλ στο Petrozhavodsk το 2009. Το 2008 πήρε ενεργά μέρος σε μία καμπάνια ενάντια στην αστυνομική καταστολή. Μέσα στο 2009, συμμετείχε σε διάφορες καταλήψεις στην Αγία Πετρούπολη.

Ένα απόσπασμα από ένα γράμμα του Rinat από το Δεκέμβριο του 2010:

Εδώ (στην φυλακή) πολλοί άνθρωποι ρωτούν γιατί δεν τρώω κρέας. Πολλοί πιστεύουν ότι οι χορτοφάγοι δεν τρώνε κρέας για θρησκευτικούς λόγους, αλλά τους εξηγώ πως είναι άλλοι οι λόγοι, οικολογικοί μεταξύ άλλων. Αλλά εκτός από μένα, κανείς ακόμη δεν αρνείται μία διατροφή βασισμένη στο κρέας”

Ο Rinat συνελήφθη από αστυνομικούς του “Κέντρου Καταπολέμησης-Δράση ενάντια στον εξτρεμισμό (E-Center)”, την νύχτα μεταξύ της 3ης και 4ης Νοεμβρίου του 2010 πριν από το Φεστιβάλ “Πόλη ενάντια στον ρατσισμό”. Κατά την διάρκεια του φεστιβάλ, οι αστυνομικοί του E-Center απειλούσαν τον Rinat, απαιτώντας του να ρουφιανέψει άλλους ανθρώπους και να ομολογήσει ενέργειες που δεν είχε κάνει. Ωστόσο, παρέμεινε ισχυρός παρά την πίεση των μπάτσων.

Σε λίγες εβδομάδες, ο Rinat θα σταλθεί σε φυλακή κοντά στην περιοχή που μεγάλωσε, για να εκτίσει το υπόλοιπο της ποινής του. Αν του γράψετε όμως άμεσα, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να παραλάβει τα γράμματα σας.

 

Rinat Sultanov
FBU IZ-47\4
ul. Lebedeva d. 39
195009 Saint-Petersburg Russia

Λίστα κρατούμενων στην πρώην Σοβιετική Ένωση

Αναδημοσίευση από: Anarchist Black Cross Moscow