Ferae Naturae XVX
Επιστολή σε βουλευτές και κλείσιμο blog για το ζήτημα της γούνας
Πριν δύο μέρες, και συγκεκριμένα την Τρίτη 28/2, στάλθηκε η ακόλουθη επιστολή από την «Κίνηση για την Κατάργηση του Εμπορίου Γούνας» προς βουλευτές και μέσα μαζικής ενημέρωσης σχετικά με το ζήτημα της γούνας, της αντίστοιχης βιομηχανίας στην Ελλάδα και την πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση ως προς αυτήν [FNXVX: οι μικρές μορφοποιήσεις δικές μας]:
Προς: Βουλευτές -ΜΜΕ
Τρίτη 28/2/2012
Το ∆εκέµβριο του 2001, η Ευρωπαϊκή Επιστηµονική Επιτροπή για την Υγεία και την Ευζωία των Ζώων, δηµοσίευσε έκθεση για τις συνθήκες διαβίωσης των ζώων που εκτρέφονται για τη γούνα τους και στην οποία επισηµαίνονται σηµαντικότατα προβλήµατα σχετικά µε την ευζωία τους. [σύνδεσμος]
Η έκθεση αυτή έδειξε ότι οι κλωβοί και οι µέθοδοι που χρησιµοποιούνται για την εκτροφή γουνοφόρων ζώων έχει ως αποτέλεσμα την πολύ υψηλή θνησιµότητα, σηµαντικά προβλήµατα νοσηρότητας, αδυναµία οστών λόγω έλλειψης άσκησης των ζώων, έντονες στερεοτυπικές συµπεριφορές (επαναλαµβανόµενες κινήσεις) για µεγάλα χρονικά διαστήµατα, δαγκώµατα της γούνας ή ακόµη χειρότερα αυτοακρωτηριασµό της ουράς ή των άκρων.
Είναι ξεκάθαρο ότι τα εκτροφεία γουνοφόρων δεν µπορούν σε καµία περίπτωση να προσφέρουν ένα επαρκές πολυσύνθετο περιβάλλον και η φυσιολογική συµπεριφορά των ζώων είναι αδύνατον να εκδηλωθεί µέσα σε αυτά.
Οι εικόνες από εκτροφεία που έχουν δει το φως της δηµοσιότητας και που συστηµατικά αποκρύπτονται, είναι σοκαριστικές! Παραθέτουµε µερικά µόνο από αυτά:
ΣΟΥΗ∆ΙΑ – [σύνδεσμος]
ΣΟΥΗ∆ΙΑ – [σύνδεσμος]
ΣΟΥΗ∆ΙΑ – [σύνδεσμος]
ΦΙΛΑΝ∆ΙΑ – [σύνδεσμος]
ΦΙΛΑΝ∆ΙΑ – [σύνδεσμος]
ΦΙΛΑΝ∆ΙΑ – [σύνδεσμος]
ΝΟΡΒΗΓΙΑ – [σύνδεσμος]
ΝΟΡΒΗΓΙΑ – [σύνδεσμος]
ΙΡΛΑΝ∆ΙΑ – [σύνδεσμος]
ΙΡΛΑΝ∆ΙΑ – [σύνδεσμος]
ΙΣΠΑΝΙΑ – [σύνδεσμος]
ΕΛΛΑ∆Α – [σύνδεσμος]
ΕΛΛΑ∆Α – [σύνδεσμος]
ΤΣΕΧΙΑ – [σύνδεσμος]
ΓΑΛΛΙΑ – [σύνδεσμος]
Στη Σουηδία και την Ελβετία έχουν θεσπιστεί αυστηροί κανονισµοί που οδήγησαν στη σταδιακή µείωση του αριθµού των εκτροφείων. Στη Σουηδία πριν από 20 χρόνια υπήρχαν περίπου 500 φάρµες ενώ σήµερα λειτουργούν µόνο 75 φάρµες µινκ, και η ολική απαγόρευση είναι στην πολιτική ατζέντα.
Τον Μάρτιο του 2010, το Ευρωπαϊκό Πράσινο Κόµµα υιοθέτησε τη σταδιακή απαγόρευση της εκτροφής ζώων για τη γούνας τους στο Συµβούλιο του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόµµατος στη Βαρκελώνη. Η απόφαση αυτή πάρθηκε λόγω των σοβαρότατων προβληµάτων που σχετίζονται µε την ευζωία των ζώων. [σύνδεσμος]
Στην Νορβηγία, το Εργατικό Κόµµα υποστηρίζει και αυτό την σταδιακή κατάργηση της εκτροφής γουνοφόρων ζώων στη χώρα καθώς το δηµόσιο αίσθημα σχετικά µε την καλή µεταχείριση των ζώων έχει αναπτυχθεί πολύ τα τελευταία χρόνια και πιστεύει ότι η κοινωνία πρέπει να δείξει ταυτόχρονα µεγάλη ευθύνη και για την ανάπτυξη της επιχειρηµατικότητας αλλά και για την προστασία των ζώων. [σύνδεσμος]
Στη Νορβηγία επίσης µόλις ένα χρόνο πριν, απαγορεύτηκαν οι γούνες σε επιδείξεις µόδας, [σύνδεσμος] ενώ η πώληση γούνας απαγορεύτηκε τον περασµένο Νοέµβριο και στο δυτικό Χόλιγουντ, καθώς το δηµοτικό συµβούλιο αποφάσισε την απαγόρευση προϊόντων γούνας εντός των ορίων της πόλης, [σύνδεσμος]. Επίσης, η είσοδος σε όσους φορούν γούνα απαγορεύτηκε ακόµη και σε νυχτερινά κέντρα στο Μανχάταν [σύνδεσμος].
Και οι αντιδράσεις δε σταµατούν εδώ. Ολοένα και περισσότεροι σχεδιαστές, καταστήματα και εταιρείες απορρίπτουν τη γούνα µε την υιοθέτηση µίας συγκεκριµένης πολιτικής ενάντια στο βασανισμό των ζώων στα εκτροφεία, καταναλωτές δηλώνουν την αντίθεσή τους µε την αγοραστική τους δύναµη, αλλά και πολλές διασηµότητες αρνούνται να φορέσουν γούνινα ρούχα και αξεσουάρ, ενώ µε δηλώσεις τους ασκούν σκληρή κριτική σε αυτό το αιµατηρό εµπόριο.
[σύνδεσμος].
Όλα αυτά µας στέλνουν ένα ηχηρό µήνυµα: ότι η κακοποίηση και η θανάτωση των ζώων για τη γούνα τους, οι απάνθρωπες και βασανιστικές συνθήκες διαβίωσης των γουνοφόρων ζώων αλλά και οι τροµακτικές µέθοδοι θανάτωσής τους, δεν είναι πλέον αποδεκτές και ο κλάδος αυτός δεν έχει µέλλον!
Σηµαντικά είναι επίσης και τα περιβαλλοντικά προβλήµατα που προκύπτουν κατά την παραγωγή γούνας. Μπορεί ο εν λόγω κλάδος να χρησιµοποιεί παραπλανητικά λέξεις εντυπωσιασµού για τη γούνα όπως “φυσικό” ή “οικολογικό” προϊόν, και να ισχυρίζεται ότι η παραγωγή γούνας είναι µία οικολογική διαδικασία και η γούνα µία φυσική πρώτη ύλη, αλλά αυτό ισχύει µέχρι τη στιγμή που η γούνα βρίσκεται στο ζώο στο οποίο ανήκει. Από τη στιγμή που το ζώο γδέρνεται, η γούνα του πρέπει να υποστεί µία ∆ΙΟΛΟΥ ΦΥΣΙΚΗ ∆ΙΑ∆ΙΚΑΣΙΑ µε τοξικές, καρκινογόνες χηµικές ουσίες, συµπεριλαµβανοµένης της φορµαλδεΰδης και του χρωµίου για να αποτραπεί η αποσύνθεση. Οι ουσίες αυτές θέτουν σε κίνδυνο όχι µόνο το περιβάλλον αλλά και τους εργαζόµενους. [σύνδεσμος#1 & σύνδεσμος#2 & σύνδεσμος#3]
Η εντατική εκτροφή των ζώων όπως συµβαίνει και στα εκτροφεία γούνας, είναι µία από τις κυριότερες αιτίες καταστροφής του περιβάλλοντος ενώ δηµιουργούνται θέµατα ποιότητας της ζωής των κατοίκων γειτονικών περιοχών. Τα εκτροφεία παράγουν τεράστιες ποσότητες αποβλήτων τα οποία συγκεντρώνονται σε µία µικρή περιοχή την οποία και µολύνουν, καταστρέφουν τα υπόγεια ύδατα και θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των κατοίκων αλλά και των εργαζοµένων. Υπενθυµίζουµε τις πρόσφατες αντιδράσεις και διαµαρτυρίες των κατοίκων των περιοχών Καλοχωρίου και Ποριάς, λόγω των οχλήσεων και των κρίσιµων περιβαλλοντικών προβληµάτων από τη λειτουργία εκτροφείων γουνοφόρων ζώων στην περιοχή. [σύνδεσμος]
Όµως τίποτα δεν πρέπει να επισκιάζει την σηµαντικότερη πτυχή της βιοµηχανίας γούνας, τα τεκµηριωµένα προβλήµατα καλής διαβίωσης των ζώων και την ασύδοτη βαρβαρότητα, που σχετίζονται µε την στυγνή δολοφονία εκατοµµυρίων ζώων κάθε χρόνο για ένα προϊόν όπως είναι η γούνα.
Ζητάµε από την πολιτεία, σεβόµενη τη βούληση των πολιτών και αναγνωρίζοντας τα αδιαµφισβήτητα προβλήµατα που προκύπτουν για την ευηµερία των εκτρεφόµενων ζώων, να βάλει άµεσα φρένο στην ίδρυση νέων και στην επέκταση υφιστάµενων µονάδων εκτροφής γουνοφόρων, καθώς και στην επιδότηση κάθε δραστηριότητας που σχετίζεται µε το γουνεµπόριο, αλλά και να θέσει ως άµεσο στόχο τον τερµατισµό της εκτροφής ζώων για τη γούνα τους.
Η πολιτεία οφείλει να σταµατήσει να σπαταλά τα χρήµατα φορολογούµενων πολιτών για µία δραστηριότητα που καταδικάζεται από το σύνολο της κοινής γνώµης και δείχνει ότι παγκοσµίως δεν έχει προοπτική και να εκτιµήσει µια πορεία για ένα πιο βιώσιµο µέλλον, στηρίζοντας δραστηριότητες ηθικά αποδεκτές αλλά και να βοηθήσει όσους ενδιαφέρονται να µεταβούν σε µακροπρόθεσµες βιώσιµες και κοινωνικά αποδεκτές ευκαιρίες.
Η περιοχή της ∆υτικής Μακεδονίας χαρακτηρίζεται από ευνοϊκές συνθήκες για την ανάπτυξη εναλλακτικών µορφών τουρισµού και έχει ισχυρές αναπτυξιακές δυνατότητες στη βιολογική γεωργία καθώς και στην αύξηση παραγωγής κρόκου. Η απαράµιλλη φυσική οµορφιά µεγάλης οικολογικής σηµασίας και µοναδικής βιοποικιλότητας που διακρίνει την περιοχή, η µοναδική πολιτιστική και πολιτισµική κληρονοµιά και η αξιοποίηση πλούσιων ιστορικών µνηµείων και παραδοσιακών οικισµών που δεν έχουν προβληθεί έως σήµερα, είναι ανάµεσα στις σηµαντικές δυνατότητες ανάπτυξης που πρέπει να αξιοποιηθούν.
Πρέπει να κατανοήσουµε ότι επιβάλλεται η διαφοροποίηση του παραγωγικού προτύπου στην περιοχή και να καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για µία ολοκληρωµένη ανάπτυξη και προβολή των πλεονεκτηµάτων της περιοχής στους τοµείς αυτούς.
Όσοι προσπαθούν να προωθήσουν µία δραστηριότητα που καταδικάζεται παγκοσµίως για να εξυπηρετήσουν τοπικιστικά ή µικροκοµµατικά συµφέροντα, δεν προσφέρουν τίποτε ουσιαστικό στη βιώσιµη ανάπτυξη της περιοχής. Τέτοιες τακτικές αποτελούν χάσιµο χρόνου για όσους ενδιαφέρονται να µεταβούν σε µακροπρόθεσµες βιώσιµες δραστηριότητες, ενώ αποδεικνύουν την έλλειψη κάθε πολιτικής τόλµης και δείχνουν την ανικανότητά τους να αντιληφθούν τις εξελίξεις που θέλουν την κατάργηση της γουνοποιίας.
Τα θέµατα που προκύπτουν κατά την παραγωγή γούνας είναι πολύ σηµαντικά για να τα αγνοήσουµε. Είναι ευθύνη της πολιτείας η προετοιµασία των επαγγελµατιών του κλάδου της γούνας ώστε να περάσουν σταδιακά και οριστικά σε µία εναλλακτική λύση, και να αναπτυχθούν βιοµηχανίες γύρω από δραστηριότητες που δεν εµπεριέχουν το βασανισμό ζώων και έχουν στην αγορά ένα µέλλον και όχι δυσοίωνες οικονοµικές προοπτικές.
Σας παρακαλούμε θερµά να δώσετε στο θέµα αυτό την πλήρη προσοχή σας και περιµένουµε την τοποθέτησή σας στο furabolition@gmail.com.
Με αφορμή τη δολοφονία από ιερομόναχο στην Πάτρα
Πριν ένα μήνα και κάτι ένας ιερομόναχος της Μονής που βρίσκεται στον Ομπλό, έξω από την Πάτρα, δολοφόνησε πυροβολώντας με καραμπίνα ένα «κυνηγόσκυλο» το οποίο είχε αφήσει ο «ιδιοκτήτης» του έξω από το μοναστήρι και το οποίο «πήγαινε να φάει τις κότες του μοναστηριού», κατά τα λεγόμενα του μοναχού. Είχαν προκληθεί πολλές αντιδράσεις και η είδηση αναπαράχθηκε σε διάφορες ιστοσελίδες αλλά και σε κανάλια, όπως φαίνεται και στο απόσπασμα του παραπάνω βίντεο.
Ο λόγος που κάνουμε την συγκεκριμένη ανάρτηση είναι επειδή αυτή η δολοφονία φέρνει στην επιφάνεια πολύ ξεκάθαρα την ηθική σχιζοφρένεια που χαρακτηρίζει την λεγόμενη ανθρωπότητα, αλλά και την υποκρισία που τη διαποτίζει. Έτσι, αναλύοντας λίγο κάποια σημεία ίσως μπορέσουμε να κατανοήσουμε καλύτερα τους διαχωρισμούς που κυριαρχούν στην κοινωνία μας.
Αρχικά, ας δούμε τις δηλώσεις του κυνηγού, του «ιδιοκτήτη» του σκύλου, το οποίο και χαρακτηρίζουν ως «κυνηγόσκυλο», λες και γεννήθηκε με σκοπό να συμμετέχει στο κυνήγι άλλων ζώων υπό τις εντολές κάποιου αφέντη ανθρώπου. Ο κυνηγός λοιπόν, φαίνεται συντετριμμένος από τη δολοφονία του σκυλιού «του», το οποίο είχε δέσει κοντά στο μοναστήρι για να το εκπαιδεύσει μετά από λίγη ώρα σε κάποιες κυνηγετικές μεθόδους. Το ερώτημα που προκύπτει είναι το εξής: σε τι διαφέρει η δολοφονία του σκύλου από τον μοναχό με τη δολοφονία των άλλων ζώων από τον κυνηγό; Γιατί στεναχωριέται στη μια περίπτωση ενώ στην άλλη χαίρεται; Επειδή το ένα θύμα του ήταν χρήσιμο στην εύρεση άλλων θυμάτων; Πόσο πιο έκδηλη μπορεί να γίνει η σπισιστική λογική;
Έπειτα, ας δούμε τη στάση του μοναχού. Δολοφόνησε με μια αδήλωτη καραμπίνα ένα σκύλο που υποτίθεται ότι πήγε να φάει τις κότες του μοναστηριού. Δεν θα πρέπει να προκαλεί καμία έκπληξη ούτε η αδήλωτη καραμπίνα, ούτε η στάση του μοναχού, καθώς η χριστιανική εκκλησία έχει εκατοντάδες χρόνια ιστορίας μίσους, διαφθοράς και υποκρισίας. Ακούστηκαν κάποια σχόλια του στυλ «άνθρωπος του Θεού να συμπεριφέρεται έτσι;» και «κτήνη υπάρχουν παντού τελικά». Για το πρώτο εννοείται πως δεν σημαίνει κάτι θετικό το ότι είναι «άνθρωπος του Θεού», αλλά ούτε κι ότι δε φέρεται σύμφωνα με τα θεία, μιας και η χριστιανική θρησκεία διδάσκει την ανωτερότητα και την επιβολή του ανθρώπου στον υπόλοιπο φυσικό κόσμο, άρα ως προς αυτό είναι μια χαρά πιστός. Στο δεύτερο φαίνεται ουσιαστικά ο επίπλαστος διαχωρισμός ανθρώπου-κτήνους ή ανθρώπου-ζώου, μα και η αφελής αναφορά σε αυτό όποτε κάποιος πολιτισμένος άνθρωπος κάνει κάτι βίαιο, φρικτό, αποκρουστικό. Πρέπει να καταλάβουμε πως αυτό που εννοούμε ως «ανθρωπιά» δεν είναι ίδιον του ανθρώπου, αλλά πρόκειται για τον στοιχειώδη σεβασμό, τη στοιχειώδη αλληλεγγύη που χαρακτηρίζει τα άλλα ζώα και την υπόλοιπη φύση και την οποία εμείς επιδεικτικά αγνοούμε ή απορρίπτουμε εξαιτίας της «ανωτερότητάς» μας.
Μια άλλη παρατήρηση, τώρα. Θεωρώντας τη δολοφονία του σκύλου λανθασμένη, όσοι/ες φιλόζωοι εξοργίστηκαν με αυτή, λογικά θα έπρεπε να εξοργιστούν και με την φυλάκιση και τη μελλοντική δολοφονία των κοτών. Οι μοναχοί κρατούν φυλακισμένα άλλα όντα προς εκμετάλλευση, καθορίζοντας τη ζωή τους και την ελευθερία τους ωσάν Θεός στη θέση του Θεού. Όπως φυσικά κάνει και η μεγάλη πλειοψηφία των ανθρώπων, αγαπώντας τις γάτες και τους σκύλους, αλλά σφάζοντας τους χοίρους και τις αγελάδες, για παράδειγμα. Και εντάξει, για ανθρώπους σαν τους κυνηγούς που έχουν επιλέξει συνειδητά να επιβάλλονται και να σκοτώνουν άλλα ζώα είναι ξεκάθαρη η ηθική σχιζοφρένεια. Για ανθρώπους όμως που αυτοπροσδιορίζονται ως φιλόζωοι πώς δικαιολογείται αυτή η στάση, αν όχι με τον ίδιο ακριβώς τρόπο; Και ας μην ξεχνάμε, ουσιαστικά ο μοναχός έκανε αυτό που κάνουν ακόμα άνθρωποι σε αρκετά χωριά, δηλαδή σκοτώνει ζώα (π.χ. λύκους) τα οποία υπάρχει κίνδυνος να σκοτώσουν άλλα ζώα (π.χ. πρόβατα), που όμως τα έχουν φυλακισμένα για να τα σκοτώσουν αργότερα οι ίδιοι. Το ζήτημα τελικά είναι ποιος θα σκοτώσει πρώτος ποιον, μια ψυχρή αντανάκλαση του κοινωνικού δαρβινισμού.
Όμως δεν είναι έτσι τα πράγματα. Δεν υπάρχει μόνο «ο νόμος του ισχυρού» ή «το σκότωσε πριν σκοτωθείς» όπως μας έχουν μάθει. Υπάρχει και η αλληλεγγύη, η αλληλοβοήθεια και η αρμονική συνύπαρξη, όπως σημείωσε παλιά στο έργο του «Αλληλοβοήθεια» και ο Κροπότκιν.
Έτσι, κλείνοντας, δε μένουν πολλά για να πούμε πέρα από αυτό: οφείλουμε να αντιπαλέψουμε κάθε έκφανση του σπισισμού, ο οποίος με τη σειρά του είναι μια έκφανση του ανθρωποκεντρισμού. Η επιβολή σε άλλα όντα δεν κάνει διαχωρισμούς, είτε είναι ανθρώπινα είτε όχι, γι’ αυτό δεν πρέπει να κλείνουμε τα μάτια στις εξουσιαστικές λογικές που τυχαίνει να μην θέτουν τον άνθρωπο ως θύμα. Οφείλουμε, όσοι/ες κατανοούμε ότι τα άλλα ζώα είναι ίσα με εμάς και έχουν δική τους ζωή και θέληση, να αποκτήσουμε μεγαλύτερη κατανόηση της ύπαρξης του σπισισμού (με αφορμή και περιστατικά -δυστυχώς- σαν το παραπάνω) ώστε να είμαστε σε θέση να τον καταργήσουμε.
Αναδημοσίευση από: Ferae Naturae XVX